Tikker airsoft

>>Takaisin etusivulle<<

 

Sarjatulen poisto semikivääriin

 

Semikiväärin käyttäminen voi vaatia sinulta sen, että sarjatulen nopea käyttäminen on jollakin tapaa rajoitettu.

Vaihtoehtoja on nopeasti tarkasteltuna kolme.

1.       Mekaaninen sarjatulen poistaminen

2.       Fyysinen varmistimen liikkeen estäminen

3.       Älykkäät MOSFET-yksiköt (esim. TITAN)

 

Vaihtoehto 1:

Painopiste artikkelisssa on mekaanisen sarjatulen poistamisella. Se on halpa keino ja ei myöskään jätä aseen runkoon pysyviä jälkiä. Tämä toimii aseissa joissa ei ole älyfettejä ja niiden tulenvalitsin levy on rataslaatikon ulkopuolella.

Ensimmäisenä sinun tulee purkaa asetta siten, että rataslaatikko tulee esille. M14 osalta rataslaatikkoa ei tarvitse itsessään purkaa (ainakaan Maruin kopioissa) vaan riittää kokonaan muovisen tulenvalitsin levyn poistaminen. M14 osalta ei muuta ole tarvetta tehdä, vaan jatkaa kovaa ajoa.

Ennen rataslaatikon avaamista on syytä tutustua siihen, kuinka sarjatuli, kertatuli ja varmistin toimii. Tämä on hyvä tehdä siinä vaiheessa, kun laatikko on vielä kiinni ja sen voi osittain kiinnittää tulenvalitsimen osiin. Valitsinlevyn ollessa piipun puoleisessa päässä ase on varmistettuna, keskellä kertatulella ja perän päädyssä sarjatulella. Sarjatuli toimii siten, että valitsinlevy työntää fyysisesti cut-off-leveleriä. Näin ollen tuo osa tulee poistaa valitsinlevystä esimerkiksi puukon ja viilan avulla. Ver2 ja 3 mallien osalta seuraavaksi tulee avata rataslaatikko ja irrottaa valitsinlevy. Viilaa valitsinlevystä se osa pois, joka työntää cut-off-leveleriä, kun valitsinlevyä työntää aseen peräpäätä kohden.

Kuva viilattavasta alueesta ja mallina alkuperäinen sekä viilattu valitsinlevy

AEG:ssä on tyypillisenä ongelmana myös kertatulen jumittaminen rattaan ja cut-off-levelerin ”virheasennon” takia. Tätä ei käytännössä voi poistaa kuin älykkäillä MOSFET-yksiköillä. Tämän takia aseeseen kannattaa tehdä joku varasuunnitelma tämän varalle. Itse rakensin alkuperäisen liipasinkoneiston ohittavan ”sarjatulikytkimen”, jonka voi sijoittaa esimerkiksi aseen perään tai esimerkiksi M14 (tässä mallissa turha), G3 ja MP5 malleissa mahdollisesti jopa toimimaan silloin, kun latauskahvasta vetää taakse. Huomioitavan tässä on edelleen turvallisuus, ettei ase laukea tahattomasti. M4/M16 sarjalaisilla perään vietynä kannattaa kolvata johto  liipasinkoneistolta moottorille menevään johtoon ja yhdistää aseen perän luona mikrokytkimeen kiinni ja liittää johto  akun navalta liipasinkoneistolle menevään johtoon. Johdon voi ujuttaa kulkemaan rataslaatikon ulkosivulla esimerkiksi heti vaihdinlevyn yläpuolella. Katso kytkentäkaavio alta. Lopuksi kannattaa vielä mikrokytkimen painiketarkastella siten ettei se pääse vahingossa painumaan esimerkiksi koladuksesta pohjaan ja aiheuta vaaratilanteita. Kytkintä voi esimerkiksi lyhentää tai suojata.

Kaaviokuva – esimerkki eteen ja taase viedystä kytkimestä

Esimerkki lopputuloksesta

 

Vaihtoehto 2:

Tässä ratkaisussa estetään aseen tulenvalitsimen liike sarjatulelle esimerkiksi ruuvilla. Temppu on yksinkertainen ja toimiva, mutta jättää toki runkoon pysyvän jäljen operaatiosta, jos aseen haluaa palauttaa takaisin sarjatulta ampuvaksi. Tämä ei vaadi myöskään rataslaatikon aukaisemista. Lisäksi semin jumiutuessa sarjatulen saa kuitenkin päälle avaamalla ruuvin.

 

Vaihtoehto 3:

Älykkäällä MOSFET:lla toimenpide on omalta osaltaan paras, mutta kallein (esim. Titan MOSFET yli 150€). Ase on helppo muokata aina tarpeen mukaan sarjan, semin ja pursketulen välillä. Heikkoutena se, että ase ei ole enää yhtä luotettava veden siedon osalta ja ilmeisesti tietotekniikka osaa välillä vittuilla. Myös asentaminen voi vaatia paljon viilaamista ja sovittelua. Hyvänä puolena on ettei semi voi mennä mekaanisesti jumiin.

>>Takaisin etusivulle<<

 

Päivitykset:

Kirjoitettu 11.8.2020

©Tikker